Clinty Thuijls

Over Clinty

Clinty groeide op in Eindhoven.

Het creatieve zat er al van jongs af aan in: ze maakte hoorpspelen van boeken en begeleidde dat met zelfgemaakte blokfluitmuziek, ze maakte radioprogramma’s, had winkeltjes in zelfbedrukte zakdoeken, origami-oorbellen en fimoklei. Ze volgde ballet- en gitaarlessen en later, toen ze alleen naar het centrum van de stad mocht fietsen ging ze ‘op toneel’. Daar was ze helemaal weg van en ze wist meteen dat ze hiermee door wilde. Op het van Maerlantlyceum in Eindhoven volgde ze theaterlessen en na het behalen van haar VWO-diploma ging ze naar de toneelschool in Maastricht. Na een tijdje te hebben gewerkt in een ijssalon besloot ze Theaterwetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Aangezien ze maar vier uur per week college had, was er genoeg tijd om voorstellingen te maken en theaterlessen te volgen.Ze besloot weer te auditeren voor een theateropleidingen werd aangenomen op de toneelschool in Arnhem.

Na het behalen van haar diploma,

in 1996, speelde ze bij diverse theatergezelschappen en maakte in binnen – en buitenland en ze maakte eigen voorstellingen bij verschillende productiehuizen. Na een aantal jaren kwamen er kinderen en fulltime theaterwerk was lastig te combineren, bovendien nam het werk af. Omdat Clinty niet stil kon zitten en haar creativiteit kwijt moest, ging ze schrijven. Samen met een collega schreef ze meerdere formats en scripts voor tv-programma’s en film.

Na een masterclass scenarioschrijven bij Robert Alberdingk Thijm,

solliciteerde ze bij Sesamstraat en daar schrijft ze nog steeds voor. Vorig jaar kwam haar kinderboek ‘Opilopi’ uit, bij Uitgeverij Marmer.

Schrijven is wel een allenig beroep en Clinty is graag onder de mensen. Daarom bezoekt ze ook basisscholen om over ‘Opilopi’ te vertellen. Het geeft haar heel veel plezier om de reacties te zien die kinderen op haar verhalen hebben. Daarnaast werkt ze als trainingsacteur: ze is als het ware levend lesmateriaal en kan in die hoedanigheid cursisten inzicht geven over hun gedrag en het gedrag van anderen. Ze kan hen leren dat te beïnvloeden en dat is heel dankbaar werk.

Clinty is nu aan het draaien voor een rol in de KPN-serie ‘FENIX’ die in het najaar van 2017 te zien zal zijn.

Clinty is getrouwd met Rutger de Bekker. Ze hebben een dochter en een zoon en wonen in Amsterdam.

Clinty Thuijls