Persoonlijk hoogtepunt voor mij was dat een leerling met een grote leesachterstand en zonder enige interesse in boeken, na het bezoek van Clinty uit zichzelf in ‘Opilopi’ is gaan lezen. Het toont voor mij aan hoe belangrijk dit soort bezoeken zijn.
— Juf Nanette
 
Clinty Thuijls voor de klas

Clinty vertelt stap voor stap hoe je een boek maakt.

Wat heb je allemaal nodig? Op het digibord wordt dat in een presentatie beeldend gemaakt: van idee tot boekwinkel. Soms gaan kinderen na zo’n bezoek alleen of samen met klasgenoten een eigen boekje maken.  

Clinty Thuijls voor de klas

De meeste verhalen uit Opilopi zijn echt gebeurd,

bijvoorbeeld dat Clinty’s zoon in een boom klom en in de lucht wilde springen om te kunnen vliegen als Superman. Maar sprong hij echt van zo hoog naar beneden, net als in het boek? En ving opa hem op? Nee. Haar zoon stond op een hek, en hij klom gewoon weer naar beneden. Dat is een stuk saaier dan in het boek. Maar soms moet je extra dingen verzinnen om een verhaal spannend te maken. Wat heeft Clinty verzonnen? Wat is nou echt gebeurd en wat niet? 

 
Op een heel natuurlijke en ontspannen manier nam Clinty de kinderen mee in de wereld van Opilopi en het ontstaan van de verhalen. Met haar vertel- en schrijftalent heeft ze de kinderen geïnspireerd en aan het denken gezet, maar boven alles hebben we onwijs genoten van de verhalen van Opilopi!
— Juf Merel, Amsterdam
Dat de leerlingen de schrijfster van ‘Opilopi’ zouden ontmoeten was op zich al een happening. Dat ze ook nog voorwerpen uit het boek had meegenomen maakte het helemaal speciaal.
— Juf Maaike, Nieuwegein
Clinty Thuijls voor de klas

Clinty leest ook voor uit Opilopi, meestal is er tijd voor twee verhalen.

Sommige klassen hebben samen vantevoren een favoriet verhaal gekozen. Clinty bepreekt met de klas ook onderwerpen die in de verhalen voorkomen en laat voorwerpen uit het boek zien. En als er nóg meer tijd over is kunnen de kinderen vragen stellen, bijvoorbeeld: ‘Hoe kom je op ideeën?’ ‘Wat doe je als het niet meer weet?’, en ‘Wat is je lievelingseten?’ Alles mag gevraagd!

Het klassenbezoek is geschikt voor groep 1, 2, 3 en 4.

 

Wil je ook dat Clinty op jouw school komt voorlezen?